Als kind was Liselotte al het liefst met dieren bezig! Ze bevrijdde verstrikte dieren, bestudeerde beestjes, botjes en veertjes en deelde graag dierenfeitjes. Ook streed ze als lid van de Friese jeugdvogelwacht voor het behoud van een vogeleiland dat dreigde opgeslokt te worden door nieuwbouw!

Nog altijd zet ze zich in voor de wilde dieren en vindt ze het belangrijk dat de verzamelde wetenschappelijke kennis op de juiste plekken terecht komt. Hiervoor zoekt ze actief de samenwerking op met vrijwilligers die veel kennis en ervaring hebben opgedaan zoals zwerfvuilrapers en dierenredders van de dierenambulances en wildopvangcentra. Ook deelt ze haar inzichten actief met beleidsmakers.

Als bioloog doet ze met name onderzoek naar de impact van mens op dier en vertelt regelmatig over haar onderzoek en de natuur in de (inter)nationale media. Zo treedt ze op als spreker, coördineert clean-ups in de Leidse grachten en organiseert tentoonstellingen in een bijzonder minimuseum boven de gracht: in een brughuisje!

Een tweede leven voor dieren

Van maanvissen en bevers tot musjes en uilen, als een dier het helaas niet heeft gered kunnen we nog steeds heel veel van ze leren. Daarom zet Liselotte dode dieren op als wetenschappelijk preparateur bij Naturalis. Heel belangrijk werk, want hoe meer we leren over de dieren, hoe beter we ze kunnen beschermen!

Elke woensdagmiddag en vrijdag kan je Liselotte en/of collega’s dieren zien opzetten in de gratis toegankelijke zaal LiveScience. Welke dieren wanneer worden opgezet lees je op de website van Naturalis! Wees welkom!